SEO optimizacija s praktičnimi primeri

SEO optimizacija je pojem, ki ste ga morda že slišali, a ga še vedno povsem ne razumete. Zakaj je tako zelo pomembna, še posebno v aktualnih časih, komu je namenjena, kako jo pravilno izvajamo, vam s pomočjo praktičnih primerov pojasnjujem v objavi.

Kaj pomeni SEO optimizacija?

SEO  je kratica za : search engine optimization.

SEO optimizacija spletnih strani je proces, s katerim izboljšujemo oz. optimiziramo svojo spletno stran z namenom čim višje uvrstitve na iskalnikih. Sam izraz optimizirati pomeni, da v danih pogojih nekaj naredimo kar najboljše, najučinkoviteje z namenom doseganja čim boljših rezultatov.

Primer vsakdanje uporabe spleta za nakup:

Tudi sami najbrž opazite, da se ob nakupu npr.: novih vhodnih vrat, najprej “zapodite” na splet, in v Google vpišete: Vhodna vrata. Google vam ponudi zadetke, in običajno pregledate samo tiste na 1. strani. Medtem, ko je ponudnikov verjetno več kot 50. Star pregovor pravi: “Če želiš skriti truplo, ga skrij na 2. stran Googla.” Tudi v praksi deluje tako. Verjetno boste kontaktirali 3 izmed teh ponudnikov, in se nato odločili za enega. Tako običajno delujejo uporabniki spleta, zato je za ponudnike npr. vhodnih vrat izjemno pomembno izvajati kakovostno in zadostno optimizacijo, da bojo na ta način čim višje uvrščeni na iskalniku Google. Enako velja za vse druge izdelke / storitve, ki jih dnevno iščemo po spletu.

SEO optimizacija
SEO OPTIMIZACIJA

Torej, če želimo priti na 1. stran iskalnika Google in rangirati med top zadetke, moramo nujno začeti s SEO optimizacijo.

Vendar pa SEO optimizacija zahteva veliko znanja in izkušenj, zato svetujem, da to delo prepustite strokovnjakom. Če se je lotevate sami, ni narobe, vendar pa je to veliko težja pot, ki ne daje nujno rezultate, hkrati pa morate razumeti, da je SEO optimizacija sestavljena iz dveh področij:

 1. ON –SITE SEO optimizacija: Zajema aktivnosti, ki jih izvajamo znotraj naše spletne strani v skladu s SEO pravili (ponudbene vsebine, objave, blog zapisi).
 2. OFF-SITE SEO optimizacija: Zajema aktivnosti, ki jih izvajamo izven naše spletne strani. V praksi to pomeni, da na drugih spletnih straneh (družabna omrežja in druge strani) gradimo povratne povezave, ki kažejo na našo spletno stran. Več kot je povratnih povezav, v pravilnem časovnem zaporedju in pravilno umeščenih v besedilo, boljše je.
SEO optimizacija - ON SITE, OFF SITE
SEO optimizacija – ON PAGE, OFF PAGE

S pomočjo ON-SITE optimizacije bomo našo stran sicer uvrstili višje, vendar pa za konkreten premik in dvig med najvišje uvrstitve, potrebujemo nujno tudi OFF-SITE optimizacijo. In obratno – če izvajamo samo OFF-SITE optimizacijo, ne bomo dosegli tako dobrih učinkov, kot bi jih sicer, če izvajamo obe področji.

Torej, za visoke uvrstitve na iskalniku Google, moramo izvajati pravilno in kakovostno ON-SITE in OFF-SITE SEO optimizacijo.

Kako se pravilno izvaja SEO optimizacija?

SEO optimizacija se mora izvajati sistemsko in načrtno. Pri tem SEO strokovnjaki uporabljamo različna orodja, kot so Google Analytics, Google Search Conzole, Mozbar, Ubersuggest, SEO minion in drugi.

SEO optimizacija se izvaja po naslednjih korakih:

1. Analiza

Dobra in kakovostna analiza je izjemno pomembna in je temelj celotnega procesa.

      S pomočjo analize izvemo:

 • Kje se z našimi izdelki / storitvami nahajamo zdaj – pri tem je treba upoštevati, da iskalnik Google ni relevanten za preverjanje naše uvrstitve, saj upošteva našo lokacijo (ip naslov), naša iskanja, zgodovino itd. in verjetno je, da nam bo na podlagi tega, našo stran prikazal visoko. A, če vaš izdelek išče nekdo drug iz drugega kraja, vas najverjetneje ne bo našel med prvimi uvrstitvami. Za preverjanje realne uvrstitve, uporabljamo iskalnik Startpage.com.
 • Ključne besede s katerimi naši kupci iščejo izdelke/storitve, ki jih prodajamo.
 • Iskalni volumen ključnih besed – koliko ljudi mesečno vpiše ključne besede v iskalnik.
 • Kakšna je konkurenca in težavnost panoge za ključne besede.
 • Kakšna je vaša spletna stran iz vidika optimizacije zdaj, kaj je potrebno spremeniti, nadgraditi da bo optimalna iz vidika SEO in iz vidika uporabnika.
 • Kakšen je vaš potencial na spletu.
 • Kaj moramo narediti, da bomo dosegli cilje in povečali obisk spletne strani.

2. Določitev ključnih besed in potencialov

Ko imamo pripravljeno analizo, skupaj (naročnik in izvajalec optimizacije) določimo fokus ključne besede (nazivi izdelkov/storitev s primernih iskalnih volumnom), s katerimi želimo priti do visokih uvrstitev na iskalniku Google. Na tej točki ne smemo upoštevati samo iskalni volumen, ampak obvezno tudi donosnost izdelkov / storitev (po domače: koliko z njimi zaslužimo). Ravno tako določimo tudi potencialne ključne besede, ki jih bomo zasledovali kasneje. To ustrezno evidentiramo v preglednicah.

3. ON – SITE SEO optimizacija

Najprej vsebine na spletni strani optimiziramo v skladu s SEO pravili, kar pomeni, da opise naših izdelkov /storitev ustrezno nadgradimo in spremenimo, da bo spletna stran pripravljena na rast.

Vsebina mora biti ob upoštevanju SEO pravil tudi takšna, da:

 • ima dodano vrednost za uporabnika (unikatna, kakovostna, bogata in predvsem uporabna)
 • da uporabnik v njej najde kar išče oz. želi,
 • takšna, ki se išče po spletu (ima zadosten iskalni volumen),
 • da uporabnika pelje v nakup (visoka stopnja konverzije).

Potem začnemo spisovati vsebine v obliki objav / bloga, ki se navezujejo na naše izdelke / storitve. Kje najdemo navdih za tematike vsebin? Nujno na spletu, kjer s pomočjo pravih orodij izvemo kaj naši kupci iščejo po spletu in v kakšnem številu.

4. OFF SITE SEO optimizacija

S pomočjo mreže večih spletnih strani in družabnih omrežij spisujemo vsebine, kjer gradimo povezave, ki kažejo na naše izdelke (našo spletno stran).

5. Vodenje evidence in spremljanje rezultatov

Pri celotnem delu SEO optimizacije je ključno tudi vodenje ustrezne evidence, kjer si beležimo ključne besede na katere smo fokusirani in sproti iščemo in beležimo nove potencialne ključne besede. Poleg njih tudi volumen, težavnost itd. Brez evidence se bomo hitro izgubili.

Sprotno datumsko obvezno beležimo uvrstitve (položaj na iskalniku) za vsako ključno besedo, ter ON-site in OFF-SITE aktivnosti.

Dobra evidenca nam vedno daje vpogled v stanje, kjer vidimo trend položajev, in hitro ugotovimo čemu se moramo v določenem času posvetiti bolj, čemu manj. Na sliki prikazujem položaje za podjetje Univerzal d.o.o. za katerega opravljam SEO optimizacijo poleg slovenskega, tudi za nemški trg, kjer je konkurenca in iskalni volumen veliko večji kot na slovenskem trgu.  In sicer smo iz 5. oz. 6. strani na Google (Google.de) iskalniku, danes za ključne izdelke na 1. strani Google – primer so izdelki: »Kugelgelenk für Traktoren (krmilni mehanizmi)« ter »Sicherheitsventile (varnostni ventili)«.

Primer evidence za naročnika:

SEO optimizacija, primer evidence
SEO optimizacija, primer evidence

Na levi stani preglednice so vpisane fokus ključne besede in pod njimi skupina ključnih besed, ki smo jih že uspeli spraviti do visokih položajev in položaje vzdržujemo (“monitoring”). Desno od ključnih besed so navedeni iskalni volumni posamezne ključne besede, težavnost (PD in SD), ter url-ji.

Desno od url-jev so navedene uvrstitve (položaji) za posamezne ključne izraze, ki jih redno vsak mesec pregledamo in zabeležimo. Desno od ločilne črte pa so datumsko zabeležene aktivnosti (on-site in off-site) za posamezen url, ki je optimiziran na posemezno ključno besedo.

Za naročnika sem kar nekaj ključnih besed pripeljala v zelena polja, ki so zdaj označena kot monitoring. Z zeleno barvo označim tiste url-je, ki so uvrščeni med top tri na iskalniku Google. Zato je poleg moje najljubše modre barve, v zadnjem času moja nadvse priljubljena tudi zelena 🙂

Ena izmed storitev podjetja Univerzal je cnc rezkanje, ki se trenutno nahaja v rumenem polju, kar pomeni med 3. in. 10. pozicijo na iskalniku Google. Vsako rdeče in rumeno polje, si prizadevam čim prej spremeniti v zeleno, torej čim prej priti do visokih pozicij na iskalniku.

Zakaj je SEO optimizacija pomembna in njene koristi

Veliko podjetij se v želji po povečanju prodaje poslužuje različnih oblik marketinga, vedno bolj pa je v ospredju digitalni marketing. Ker mnogo podjetij želi hitre rezultate, stavi na plačljive oglase – Goolge Ads.

Vendar pa so postali uporabniki spleta vedno bolj zahtevni in vedno manj dojemljivi za vsiljive oglase. Uporabnike spleta pritegnejo kakovostne in uporabne vsebine, ki jih podjetja preko različnih kanalov oglaševanja lansirajo uporabnikom. S tem podjetja pridobivajo pozornost kupcev na nevsiljiv način, predvsem pa povečujejo stopnjo zaupanja svoje blagovne znamke in pridobivajojo zveste in kakovostne kupce. Tudi sami lahko pri sebi opazite, ali večkrat kliknete oglase (Google Ads) ali zadetke brez oglasov. Večjo klikabilnost organskih zadetkov potrjujejo tudi mnoge opravljene raziskave glede obnašanja uporabnikov spleta. Google plačljivi oglasi so precej dragi v primerjavi z učinki, ki pa vedno niso tako navdušujoči.

Zato je pomembno, da svojo spletno stran na iskalniku dvigujemo na naraven – organski način. To nam omogoča učinkovita SEO optimizacija.

»V času Koronavirusa so mnoga podjetja ugotovila, da je potrebna hitra prilagoditev na nove trende in prihodnost nakupovanja – izboljšati spletno stran, jo optimizirati, da bo stran boljša in predvsem bolj obiskana, in po možnosti na strani tudi omogoči spletno nakupovanje (spletno trgovino).

Koristi, ki jih prinaša SEO optimizacija podjetjem

 • Uvrstitev spletne strani visoko na iskalnikih,
 • povečanje obiska spletne strani,
 • povečanje zaupanja v vašo blagovno znamko,
 • pridobitev kakovostnih in zvestih kupcev,
 • pridobitev večjega števila povpraševanj,
 • povečanje prodaje.

SEO optimizacija spletnih strani je torej pomembna za to, da bomo s svojo spletno stranjo dosegali konstantno rast na spletnih iskalnikih, in dolgoročno poskrbeli za obisk spletne strani ter konkurenčni položaj podjetja.

Za katere panoge je primerna SEO optimizacija?

SEO optimizacija je pomembna za praktično vse panoge, ki se iščejo po spletu. In ker vemo, da se po spletu išče vedno več izdelkov in storitev, potem lahko trdimo, da je vsaka panoga primorana vlagati v optimizacijo svoje spletne strani in s tem v pridobivanje novih kupcev ter ohranjanje konkurenčnega položaja.  Obstajajo seveda panoge, ki so po spletu bolj iskane, in tiste, ki se iščejo manj.

Jaz opravljam SEO optimizacijo za naročnike iz povsem različnih panog (predelava kovin, zobozdravstvo, ekološka pridelava hrane, urbana igrala itd.).

Na sliki prikazujem primer uvrstitve mojega naročnika iz zobozdravstvene panoge, ki je zelo zasičena in težavna iz vidika SEO. Vendar pa smo z nekaj mesečnim delom ON SITE in OFF SITE uspeli narediti konkretne premike na iskalniku Google.  Za primer podajam storitev čeljustne kirurgije, ki smo jo uspešno uspeli spraviti do 1. strani Googla iskalnika. Z rednimi objavami na strani, ki zvišujejo pozicijo na iskalniku in Facebook objavami je zobna ordinacija pridobila že kar nekaj novih strank. Seveda ob hkratnem OFF-site delu.

Primer Google Adwords in organsko uvrstitev, ki je delo moje SEO optimizacije, prikazujem na sliki:

SEO optimizacija, primer
SEO optimizacija, primer

Na sliki opazimo zgoraj plačljive oglase in spodaj od njimi “web results”, torej organske uvrstitve. Obkrožen je rezultat mojega dela spletne optimizacije za zobozdravstveno ordinacijo, ki ponuja vse zobozdravstvene storitve na enem mestu (ugoden zobni rentgen in druge zobozdravstvene storitve). S pomočjo SEO optimizacije in facebook oglaševanja privablja nove paciente iz različnih koncev Slovenije, tudi iz tujine.

Kdo izvaja SEO optimizacijo in po kakšnih cenah?

SEO optimizacija s praktičnimi primeri

SEO optimizacijo izvajajo za to izučeni strokovnjaki oz. agencije za spletni marketing. Nekateri opravljajo to storitev za vas, nekateri pa vas tega učijo (mentorstvo). Tudi sama sem se podala v slednjo opcijo. Vendar pa sem hitro ugotovila, da učenje o SEO optimizaciji ni proces, ki traja 2 tedna ali 2 meseca, ampak lahko tudi celo življenje :). Po skoraj enem letu učenja in sodelovanja z mojim mentorjem, sva danes tudi sodelavca. Za zadostno znanje je potrebno učenje vsaj 6 mesecev na praktičnem primeru. V vsakem primeru vas optimizacija spletne strani nekaj stane in če vam primanjkuje časa, potem je boljše, da optimizacijo predate v roke strokovnjakom.

Cene, ki jih dosega SEO  optimizacija na trgu, so različne. Od »freelancerjev«, ki so bolj ugodni – njihove cene se začnejo nekje pri 300€ mesečno, do večjih marketinških agencij, ki za SEO storitve računajo tudi 600€ – 800€ in več – mesečno. Vendar pa vsi ponudniki ne zagotavljajo pravih rezultatov oz. njihov način dela ni enak.

Kako boste ločili dobrega ponudnika SEO optimizacije od slabega?

V gori ponudbe digitalnih mojstrov in SEO strokovnjakov se mnoga podjetja ne znajdejo. Podajam nekaj osnovnih informacij, ki vam bojo v pomoč pri izbiri pravega ponudnika, ko se odločate za SEO optimizacijo:

 • Dober ponudnik vam ne bo zagotavljal rezultatov čez noč, in tudi ne prej kot v 6 mesecih, saj je SEO optimizacija dolgotrajen proces, ki daje konkretne učinke navadno šele po 5-6ih mesecih.
 • Vam ne bo zagotavljal in obljubljal, da boste na 1. mestu Google iskalnika, ker je to preprosto nemogoče zagotoviti.
 • Pozna in pri svojem delu uporablja orodja, kot so Google Analytics, Google Search Console, Mozbar, Ubersuggest in drugi.
 • Vam lahko zagotovi kakovosten ON SITE In OFF SITE (za off site potrebuje dobavitelja ali če ima sam mrežo spletnih strani)
 • Ima primerljive konkurenčne cene, a ne vrtoglavo visoke.

In ne pozabite: “Zaman je, če imate lepo in moderno spletno stran, ki ste jo pošteno plačali, če je kupci ne najdejo in ne daje rezultatov!

Če vas zanima SEO optimizacija, me kontaktirajte.

V kratkem vam odgovorim in vam svetujem.

Follow Sabina Bizjak:

vaša strokovna pomoč pri spletnem marketingu