Kako pisati blog – kje in kaj pisati ter koristi bloganja

posted in: Aktualno, Bloganje | 0

Kako pisati blog, kje ga lahko pišemo, čemu služijo blog vsebine in kakšne koristi prinašajo, pojasnjujem v nadaljevanju.

Bloganje je postalo danes za mnoge stil življenja, za nekatere pa tudi dodaten vir prihodka. Nekateri to počnejo samo za hobi, saj radi delijo svoje znanje in razmišljanje v besedi, drugi se s tem ukvarjajo resneje in tudi služijo. Bloge, kot način privabljanja kupcev na spletno stran, pa uporablja tudi vedno več podjetij.

Kje pišemo bloge?

Bloge pišemo na spletnih straneh oz. blog straneh. WordPress je platforma na kateri lahko z nekaj majhnega denarnega vložka hitro naredite enostavno spletno stran, kjer objavljate svoj blog. Prav tako lahko svoje blog zapise ustvarjate tudi na družabnih omrežjih, kot je npr. Publishwall.

O čem pišemo v blogih?

V blogih lahko pišemo o naših hobijih, zanimanjih, o našem razmišljanju, načinu življenja, o delu, ki ga opravljamo… pravzaprav o marsičem. Če želimo, da bo naš blog bran, je priporočljivo, da so vsebine takšne, ki se iščejo in berejo na spletu.

Blog kot vir prihodka

Z blogom lahko tudi služimo. Eden izmed načinov, kako to lahko počnemo, so oglasi, ki so vstavljeni ob blog vsebinah. Ob kliku in nakupu določenega izdelka iz oglasa, dobimo nekaj centov provizije od ponudnika. Vendar pa je za konkretnejši zaslužek na ta način, potreben čas, veliko znanja, in predvsem blog, ki je bran v velikem številu ljudi.

Drugi način, kako pisati blog in z njim prodajati, je način privabljanja kupcev na spletno stran z bloganjem oz. ustvarjanjem uporabnih in iskanih vsebin na spletu.

Pospeševanje prodaje z bloganjem – kako pisati blog, da bo prodajal

Bloganje je v zadnjem času izredno učinkovito tudi za podjetja iz različnih področij.

Jaz ustvarjam bloge za podjetja iz področja obdelave kovin, zobozdravstva, ekološka prehrane, sistemov za ogrevanje, urbanih fitnes pripomočkov za zunanjo uporabo itd. Vendar pa je ob bloganju priporočljivo izvajati tudi druge načine pridobivanja kupcev na spletno stran – eden izmed učinkovitih je spletna optimizacija.

Kako pisati blog - sabinabizjak.com

Blogi so koristne vsebine za uporabnike oz. naše kupce. Pravzaprav v vsaki panogi, vrsti izdelkov, uporabniki želijo koristne vsebine, s pomočjo katerih lažje razlikujejo med dobrimi in slabimi ponudniki, spoznajo koristi določenih izdelkov, način uporabe, delovanje ipd. S temi vsebinami na spletu privabimo naše kupce, da obiščejo našo spletno stran. Da je blog prodajno učinkovit, mora biti ustrezno pripravljen – v njem moramo bralca privabiti k “akciji”.

[Primer] Kako pišem blog zapise za podjetje iz tehnološke stroke (Univerzal.si), najdete tukaj. Ker podjetje proizvaja varnostne ventile, sem ustvarila zapis o tem, kako deluje varnostni ventil. To na spletu išče zadostno število ljudi, da je smiselno o tem spisati vsebino. Če bo ta vsebina bogata, unikatna, uporabna in spisana v skladu s SEO pravili, bomo z njo uvrščeni višje na iskalniku Google. Kar pomeni, da bomo preko te vsebine na svojo stran privabili določeno število ljudi, ki jim bomo s tem zapisom uporabno razložili kako deluje varnostni ventil, in jih hkrati peljali v nakup naših varnostnih ventilov.

V zapisu bomo pravilno umestili notranje povezave na naše izdelke, ki jih prodajamo in si na ta način povečali možnosti prodaje. Hkrati pa so notranje povezave na spletni strani v čim večjem številu, pomemben dejavnik, ki uvršča našo spletno stran višje na Google iskalniku.

Kako pisati blog – kako začeti?

Kako začeti s pisanjem bloga in kje?

  • Izbira teme. Prvi korak, da začnete blogati, je, da veste, o čem bi radi pisali. To je lahko področje življenja, ki vas še posebej zanima, recimo kozmetika, knjige, ekologija ali kaj podobnega, v zadnjem času pa so priljubljeni tudi takoimenovani »lifestyle« blogi, kjer avtorji pišejo o svojem življenju (čeprav imajo tudi ti blogi ponavadi neko rdečo nit).

V Sloveniji so najbolj razširjeni modni blogi, kozmetični blogi, kuharski blogi ter blogi o življenju mladih družin.

Če bo vaša tema iz področja, kjer je že veliko blogarjev, to ne pomeni, da vam ne more uspeti se prebiti na vidno mesto s svojim blogom. Vaš blog mora biti drugačen, edinstven, pristen in predvsem vaš (torej ne prekopiran). Če boste zanimivi, uporabni in koristni za bralce, bo vaš blog postopoma postajal vedno bolj bran.

  • Izbira imena. Vsak dober blog mora izbrati ime, po katerem bo razpoznaven. Če pišete o določeni temi, je dobro, da se ime bloga nekako navezuje na to temo, pri »lifestyle« blogih pa so popularna imena, ki so sestavljena iz imena in priimka avtorja.
  • Ko izberete temo bloga in ime, morate razmisliti tudi o tem, ali želite z blogom zaslužiti ali bo to zgolj vaš spletni dnevnik, kjer boste delili svoja razmišljanja in se s tem sproščali. Seveda je najboljše, če je lahko oboje hkrati – blog kot strast in razvedrilo ter hkrati zaslužek.
  • Gostovanje. Če želite imeti blog za hobi, boste verjetno izbrali brezplačno različico gostovanja – ki pa ni najbolj primerna za »profesionalno« bloganje. Pri brezplačnem gostovanju niste vi lastnik vaše spletne strani, zato imate določene omejitve. Za resnejše ukvarjanje z bloganjem priporočamo plačljivo gostovanje, ki pa je pri ponudnikih v Sloveniji na voljo za nekaj € (cca. 10€).
  • Za bloganje ali spletno stran potrebujete domeno – to je spletni naslov (url). Moja domena je sabinabizjak.com, ki me stane letno približno 10€.

Seveda si lahko sprva izberete tudi brezplačno različico, kasneje premislite in registrirate domeno ter si uredite plačljivo gostovanje. Večinoma se da narediti celo prenos strani, tako da ob morebitnih spremembah načrtov ne boste izgubili že objavljenih vsebin.

Brezplačno gostovanje je koristno v primeru, če se želite samo preizkusiti v bloganju, preden si naredite nekaj stroškov.

Pri gostovanju in domeni se vaši stroški s spletno stranjo lahko končajo. Lahko si spletno stran uredite sami (npr. WordPress), izdelate logotip, poskrbite za grafično podobo, namestite vtičnike in jo prilagajate po svoji meri. Če želite, da vam pri tem pomagam ali vam izdelam enostavno spletno stran za potrebe bloganja, me kontaktirajte.

Če želite, da bo vaš blog na spletu našlo čimveč ljudi, je poleg kakovostne blog vsebine potrebno še izvajanje drugih aktivnosti, ki bojo vaš blog na spletu uvrstile čim višje na iskalniku.

Kako pisati blog - sabinabizjak.com

Eden od načinov je optimizacija spletnih strani – to je proces, s katerim spletno stran dvigujemo (in obdržimo) na čimvišji poziciji v Googlu iskalniku. Prav tako je priporočljivo, da svoj blog delite na družabnih omrežjih.

Kakovostna, unikatna vsebina in dobre fotografije

Zdaj, ko ste razmislili o vseh vidikih vašega bloga, vam ostane le še to, da pišete. Več, ko boste pisali, boljši boste v tem postali. Ne obupajte in stremite k temu, da bo na vaši spletni strani ogromno unikatne, kakovostne vsebine.

Fotografije. Ljudje raje kot beremo besedilo, “beremo” slike. Torej dobre, kakovostne fotografije so nujen sestavni del vsake blog vsebine.

Kako pisati blog – torej ni več vprašanje. Postati bloger precej enostavno – nikakor pa ni lahko. Če želite pustiti službo in delati manj, bloganje ni pravi način, da vam to uspe.

Uspešno vodenje spletne strani (bloga), še posebej, če to delate sami in želite s tem tudi zaslužiti, bo od vas zahtevalo, da boste kdaj delali tudi več kot 8 ur.Vendar, če ste vztrajni, fokusirani, disciplinirani in pripravljeni vložiti veliko časa in truda v blog, boste zagotovo dosegli cilje.